İshalden Korunmak için Neler Yapılabilir? Aşısı Var mıdır?
Reha Artan
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Reha Artan
İshalden Korunmak için Neler Yapılabilir? Aşısı Var mıdır?
Bebeği beslemeden önce ve bezini değiştirdikten sonra el temizliğine dikkat edersek, sıvı sabun kullanırsak büyük oranda ishal etkenlerinden uzak tutmuş olacağız. Yeterli ve nitelikli içme suyu, sağlıklı bir kanalizasyon teşkilatı, hijyenik tuvaletler, tuvalet kağıdı kullanılması, çöp kutularının ve gübrelerinin üzerinin örtülmesi, kapaklı olması çok önemli faktörler.
Anne sütünün de ishalden koruduğu bilinmekte ayrıca birde rota virüs aşısının önemi üzerinde durmak gerekir. Rota virüs aşısı ishalden koruduğu kanıtlanmış sadece bebeklere değil tüm toplumu ishal sıklığı açısından kontrol altına alabilen ve önemli bir gelişmedir. Rota virüs aşısı 2 aydan büyük bebeklere uygulanır. Ve günümüzdeki son veriler 34 haftaya kadar tamamlanmasının mümkün olabileceğini göstermiştir. Rota virüs aşısı ağız yoluyla uygulanan şu anda rutin aşılama programında yer almamakla beraber canı gönülden önerdiğimiz bir aşıdır. Diğer aşılarla geçimsizliği yoktur ve uygulaması son derece kolaydır.
İshalden korunmanın yanı sıra, ishalin bazı ek sorunlarından da korunmaya değinmekte yarar var. Bunlardan başlıcası kundak dermatitidir. Yani bebeğin genital bölgesinde oluşan, ıslak, kızarık, yaralar ve deri tahrişine bağlı bulgulardan söz etmek istiyorum. Bunlardan korunmak için en büyük engel, ıslak mendil yerine sıvı sabunla ve suyla temizlik yapılması. Nazikçe ama dikkatlice iyice yıkamak, çinko içeren bir krem kullanmak, ve tabi bütün bunları yaptıktan sonra da el temizliğine önem vermek.