Çocuklarda endoskopi ne zaman gereklidir?

Necati Balamtekin

Necati Balamtekin

Doç. Dr.

Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Gastroenteroloji ve Beslenme uzman

Necati Balamtekin
Çocuklarda endoskopi ne zaman gereklidir?


Son 20-30 yılda teknolojideki ve tıptaki ilerlemeler, ve teknolojik yeniliklerin bükülebilir gastroskop gibi, sağlık alanında yaygın olarak kullanılmaya başlanması çocuk gastroenteroloji bilim dalının ülkemizdeki pek çok tıp fakültesinde kurulması ve gelişmesi çocuk gastroenteroloji uzmanı sayısında artış olması endoskopik işlemlerin çocuklarda da kullanımını yaygınlaştırmıştır. Endoskopi işleminin uzmanlık gerektirir girişimsel işlem olduğunu başlangıçta vurgulamamız gerekir. Bu işlemin yapılması gerektiğine mutlaka çocuk gastroenterolojisi uzmanı karar vermelidir. Endoskopi çocuk gastroenterolojisi pratiğinde çeşitli nedenlerle yapılabilir. Bunlardan bir tanesi tanısal amaçlı yapılabilir. Örneğin şiddetli epigastrik ağrı, ağızdan kan gelmesi, ağrılı yutma gibi sindirim sistemini üst bölgesini ilgilendiren bir hastalık düşünüldüğünde, hastalığın vücudumuzun bu kısmında oluşturduğu ülser, darklık, kanama odağı gibi bulguları, görmek ve gerekli yerlerde küçücük biyopsiler almak amacıyla uygulanabilir.
İki, tedavi amaçlı olabilir. Endoskopi bazı hastalıkları tedavi etmek amacıyla da kullanılabilir. Örneğin, yemek borusunda kanama riski olan, ciddi varislerde endoskopik tedavi metodları uygulanır. Ayrıca çeşitli nedenlerle sindirim sisteminin bu bölümünde darlık gelişmişse eğer bu darlığı genişletmek amacıyla, endoskopik balon tedavileri uygulanabilir. Ağızdan beslenemeyen hastalarda doğrudan mideye gıdaların vermek amacıyla yine endoskopi aracılığıyla, ciltten endoskopik gastronomi yani mideye delik açma işlemi uygulanabilir. Bazı özel durumlarda safra sisteminin durumunu değerlendirmek gerekirse ve aynı seansta tedavi uygulayabilmek için endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi denilen bir işlem yine yapılabilmektedir. Yabancı cisim yutulması halinde bazen acil olarak yabanci cismin endoskop yardımıyla çıkarılması gerekmete ve bu hastalarda yine endoskopi uygulanmaktadır.
Kontrol amaçlı yapabiliriz. Bazen uyguladığımız tedavinin sonuçlarını değerlendirmek amacıyla örneğin bant ligasyon yaptığımız hastalarda, hastanın tedaviden gördüğü yararı görmek için endoskopik işlem uygulanabilmektedir.