0-6 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Ayşe Selimoğlu

Ayşe Selimoğlu

Prof. Dr.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme

Ayşe Selimoğlu
0-6 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

İlk 6 ayda bebeklerin tek başına anne sütüyle beslenmeleri gereklidir. Doğumdan hemen sonra ise anne sütüyle beslenme, emzirme başlatılmalıdır.

İlk 6 ay mümkünse, su da dahil olmak üzere anne sütü dışında hiçbir şey bebeğe verilmemelidir.

Bebek ne kadar çok emerse, anne sütü o kadar çok artar. Anne sütünün miktarını etkileyen tek ve en önemli faktör bebeğin emme etkinliğidir. Eğer bir bebek etkin bir şekilde annesini emerse o kadar çok anne sütü üretilir.

İyi büyümeyen bir bebekse, ve iyi büyümediği bir hekim tarafından onaylanmışsa işte o zaman anne sütüne ek olarak tamamlayıcı gıdalara başlamak gerekir. Başlanacak olan ek gıda, eğer bebek 4 ayın altındaysa, mutlaka anne sütüne adapte bir formul sütü olmalıdır. Eğer bebek 4 aydan daha büyükse formül sütler tercih edilebilir. Çünkü formül sütler anne sütüne en yakın gıdalardır.

Eğer aile formül sütleri kullanamayacak durumdaysa o zaman tamamlayıcı beslenmeye geçilebilir. Ancak ilk 6 aylık beslenmeden bahsederken mutlaka D vitamini vurgulamak lazım. Çünkü anne sütü de alsa, başka gıdalarla da beslense doğumdan itibaren 2 yaşına kadar bütün bebeklere mutlaka D vitamini desteği vermek gereklidir.