Laktoz İntoleransı Tedavisi Nasıl Olur?

Aydan Kansu

Aydan Kansu

Prof. Dr.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme

Aydan Kansu

Laktoz İntoleransı Tedavisi Nasıl Olur?

Eğer sadece anne sütüyle beslenen küçük bir bebekse anneye bir takım öğütler verebiliriz. Anneye her emzirmede sadece bir memesinden emzirmesini öneririz. Bu şekilde laktoz intoleransı belirtilerini büyük oranda ortadan kaldırabiliriz. Her beslenmede bir memeyi, ikinci beslenmede diğer memeyi kullanmasını önerebiliriz. Eğer bebek anne sütü almıyorsa veya ağırlıklı olarak formula dediğimiz mamalarla besleniyorsa o zaman da laktozu tamamen ortadan kaldırılmış laktozsuz mamalarla ya da fermente mama adını verdiğimiz özel formulalarla beslenmesini önermeliyiz. Eğer ek gıda alan biraz daha büyük bir çocuksa o zaman da laktozu daha az olan diğer süt ürünlerini ağırlıklı olarak önerebiliriz.
Bebeklik çağında virüslerle oluşan ishaller de geçici laktoz intoleransına neden olabiliyor. Bebek 3 aydan büyükse ve çok ciddi bir beslenme sorunu yoksa, bu laktoz intoleransının geçici olduğunu bildiğimiz için eğer bir ishali sorunu yoksa beslenmesini değiştirmeye gerek yoktur. Anne sütü alıyorsa anne sütü almaya devam edebilir. Mama alıyorsa aynı mamayı almaya devam edebilir. Ancak bebek 3 aydan küçükse ve zaten boy kilo gelişimi geriyse o zaman laktozsuz mamaları bu dönem içerisinde önermemiz gerekiyor.
Laktoz intoleransını bebeklik çağında görme nedenlerimizden birisi de beslenme yetersizliğidir. Boy ve kilosu kendi ayına göre geri olan bebeklerin bağırsak bütünlüğü bozulur ve laktozu parçalayamadığı, sindiremediği için ishal sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu bebekleri de laktozsuz bir ürünle beslememiz ve laktoz içeren gıdaları bağırsak bütünlüğü normale gelinceye kadar kullanmamız gerekmekte.