İshal Nedeniyle Başvurulan Doktora Hangi Bilgiler Verilmelidir? İshale Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Reha Artan

Reha Artan

Prof. Dr.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme

Reha Artan

İshal Nedeniyle Başvurulan Doktora Hangi Bilgiler Verilmelidir? İshale Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

İshal nedeniyle başvurduğumuzda doktorun ilgisini çekecek konu dışkı özellikleri olacaktır. Onun için bebeğimizin yada çocuğumuzun, dışkılama sayısı, kıvamı, miktarı, rengi, kokulu olup olmadığı ve kan içeriği, mukus içeriği olup olmadığı önem kazanacaktır.
Karbonhidrat emilim bozukluğuna bağlı ishaller, çok sulu ve köpüklü olabilir. İshal patlayıcı tarzda ve asidik içerikli olduğu için anüsün etrafında kızarıklıklara ve iritasyonlara yol açabilir. İshalin tek yönü, dışkı özellikleri değil elbette. Yandaş bazı belirtiler de olabilir, örneğin kusma. Kusma genellikle öncülük gösterir. Yani kusma ile başlayıp ishalle devam eden durumlara çok sık rastlamaktayız. Kusmanın içeriği beslenmenin içeriği olup olmadığı ve safra içerip içermediği, yani sarımsı-yeşilimsi olup olmadığı önemlidir. İdrarı en son ne zaman çıkardığı hasta ve yakının ifade etmesi gereken önemli bir ayrıntıdır. Çünkü ishalde su kaybı bazen idrar sayısını ve miktarını olumsuz etkiler. En son 8 saatten uzun süren bir idrar çıkarma öyküsü varsa biz ağır bir su kaybıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünebiliriz.

İshale çoğu zaman enfeksiyöz sebepler yol açtığı için, ateş, karın ağrısı, gibi belirtiler de eşlik edecektir. Ateşin nedeni enfeksiyöz etkenlerdir. Eğer 39 C derecenin üzerinde ve birden ortaya çıkan bir ateş eşlik ediyorsa bakteriyel nedenleri düşünmek, antibiyotik tedavisi öncesi hazırlıkları, kültür incelemeleri yapmak gerekebilir.

Bunun yanı sıra karın ağrısı, karında sindirilemeyen besinlerin oluşturduğu gaz gerginliği, şişkinliğe bağlı olabileceği gibi, sindirim kanalının iç yüzeyini kaplayan mukozanın enflomasyonu, hassaslaşması nedeniyle de olabilir.
Hastanın dışkılamaya rağmen, dışkılama isteğinin kalkmaması bir başka değişle tuvaletten çıkamaması adeta, bize kalın bağırsağın son kısmının olaya katıldığını ve ishalden etkilendiğini işaret eder. Akut ishallerin bir bölümü zehirleri de olan mikroplar tarafından yapıldığı için, hastanın bilinç durumunu değiştirebilir. Dalgınlık, uyuklama, beslenmeye karşı isteksizlik gibi belirtiler ishale işlik edebilir. İshalin bir seyahatle yada antibiyotik kullanımıyla ilişkili olup olmadığı da doktorun ilgisini çekecektir.
Belli besin grupları, ishali hazırlayıcı yada ağırlaştırıcı olabilir. Bir besin alerjisiyle karşı karşıya olabiliriz. Bebeklerin bu belirtileri çoğu kez ishale yol açan ana değişikliklerin bir yansıması olarak karşımıza çıkacaktır.