Gastrite Hangi İlaçlar Yol Açar?

Tanju Başarır

Tanju Başarır

Prof. Dr.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme

Tanju Başarır

Gastrite Hangi İlaçlar Yol Açar?

Aspirin özellikle akut ülser, akut gastrit dediğimiz midede küçük küçük hasarlarla giden hatta bazen mide kanaması yapan sebeplerin başında gelebilir. Hatta çok masum zannettiğimiz küçük dozlarda büyük bir çocuğa verilen yarım aspirinlik tabletlerle bu duruma istemeden sebep olabiliriz. Çünkü bu ilaçların kan sulandırıcı etkilerinde mide şikayetleri görülme etkilerinin olma olasılığı daha fazla düşük dozlarda etkin tedavi dozlarından daha düşük dozlarda. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum ki bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlar olduğunu böylece bir kez daha hatırlatmamız gerekiyor.

Diğer yandan ağrı kesiciler veya romatizma ilacı dediğimiz antiflamatuar ilaçlar yine midede ciddi gastrite neden olabilir. Birinci yönden direk mide mukozasını etkileyerek ya da havalesi olan çocuklarda doktorun önerdiği valproik asit önemli bir gastrit nedeni olabilir. Bu havale ilacını kesmemiz böyle bir şikayeti olduğu anlamına gelmiyor ama doktora danışarak bu ilaç konusunda bir tavsiye veya değişiklikte bulunabileceği aklımıza her zaman için gelmeli.

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gerek ağız yolundan gerekse damar yolundan verilirse midede gastrite yol açabilme ihtimali yüksek olan ilaçlardır. Genellikle de bunu öneren onkolog, hemotolog veya ilgili branşlardaki arkadaşlarımız beraberinde mide koruyucu ilaçlarla bu etkiler ortaya çıkmadan önlem alarak tedavi yolunu seçerler.

Çocuklar için çok söz konusu olmayan alkol ya da tedavi amaçlı kullanılan potasyum klorür tabletleri, kansızlık tedavisinde kullanılan demir preparatları aynı şekilde midede bir mukoza hasarına, inflamasyonuna yol açabilir. Çocuklarda aşırı florid alımı gastrit nedenlerindendir. Pratik olarak uzun süre diş güçlendirici ilaçları kullananlarda yada annelerin iyilik olsun diye doktorun verdiği dozun üzerindeki dozlara çıkarak bu ilaçları kullanmaları durumunda ya da çocukların çok bilinçli olmadan diş macunuyla diş fırçalama sırasında fazla florür içeren diş macununu yutmaları sonucu midede rahatsızlık karşımıza çıkabilir.

Antibiyotiklerin öngörülen yan etkileri arasında mide rahatsızlıkları oluşabilir ama bunun bireysel farklılıklar gösterebileceği ve zorunlu olarak mı alınması gerektiği yoksa değişebilir bir antibiyotik mi olduğunu konusunda mutlaka doktora danışmak gerekir.

Antibiyotikler şeker değildir ama gerekli durumlarda hayat kurtaran veya çocukların sağlığını tehdit eden durumlardan uzaklaştıran önemli silahlarımızdır. Bu tip kuşkularda mutlaka yakınmalarımızı doktorla paylaşmamız gerekir.