Besin Alerjilerinin Tanısı Nasıl Konulur?

Fügen Çullu

Fügen Çullu

Prof. Dr.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme

Fügen Çullu

Besin Alerjilerinin Tanısı Nasıl Konulur?

Besin alerjilerine baktığımız zaman, 2 tipte besin alerjileri vardır. Bir tanesi bizim kan testlerinde görebildiğimiz yani IgE dediğimiz, alerjiyi gösteren bir kan testinin pozitif olmasıyla ortaya çıkan, bir tanesi de hiç kan testinde tespit edemediğimiz non-IgE dediğimiz bir takım besin alerjileri. IgE tipli olan yani kan testinde tespit edebildiğimiz besin alerjilerinde de tanı açısından kanda bunların tespiti ancak ne yazık ki 6 aydan sonra olmaktadır. 6 aylıktan önceki çocuklarda belirtiler ve klinik son derece önemlidir. Bir çok hastalıkta olduğu gibi aileden bir öykünün alınması, çocuğun klinik belirtilerinin bakılması, bunların değerlendirilmesi çok önemlidir.

Ciddi derecede ishalleri olan, sümüklü kakası olan ve kanamaları olan çocuklarda kalın bağırsağın içerisindeki iltihabi durumu değerlendirmek için bazen kaka testlerini yapmaktayız. Bu kaka testlerinde dikkat etmemiz gereken en önemli şey yanlış bir şekilde tanıya gitmemek. Burada amip kistlerinin bulunması asla bir amip enfeksiyonunu düşündürmez. Burada mutlaka amip enfeksiyonu açısından baktığınız zaman, amip antijenine bakmak gerekir. Çünkü amip kistleri bulunaraktan ne yazık ki antibiyotik alan besin alerjisi olan çok sayıda çocuk bulunmaktadır. Onun için bu çocuklarda, kakada kalın bağırsağın iltihabi durumunu gösteren bir testi yapmak mümkündür. 6 aydan sonra bu çocuklarda kan testleri yapılabilir, deri testleri yapılabilir, veya yine deride patch testleri dediğimiz bir takım testler yapılabilir.

Kolonoskopik araştırma kanaması olan bir takım hastalarda başvurduğumuz yöntemlerden biridir. Ancak kanaması olan bir çocukta eğer şüphelendiğimiz, klinik olarak da siz bu hastada bir besin alerjisinden şüpheleniyorsanız ve o besini diyetten çıkarttığınız zaman kanamanız düzeliyorsa bu hastaya asla kolonoskopi yapmaya gerek yoktur. Siz diyetten şüphelendiğiniz besini çıkarmanıza rağmen kanamanız devam ederse o zaman besin alerjileriyle başka hastalıklar arasında farkı araştırmak için kolonoskopi yapılabilmektedir.